
Annex 
 

 
Frequently Asked Questions (FAQs) Regarding 

the US Consumer Product Safety Improvement Act of 2008 (CPSIA) 
Textiles and Clothing Products 

(As at 11 August 2011) 
 
(I) The Stay of Enforcement of Testing and Certification Requirement 
 
Q1. The US Consumer Product Safety Commission (CPSC) announced its decision to 

extend and modify the stay of enforcement of testing and certification requirements 
on various children’s products. How does it affect textiles and clothing (T&C) 
products? 

 
A1. Traders were informed in early 2009 of CPSC’s decision to stay the enforcement of 

certain certification and testing provisions of the US Consumer Product Safety 
Improvement Act of 2008 (CPSIA) until 10 February 2010.  On 28 December 2009, 
the CPSC announced changes to the stay, including when the stay would lift as to 
certain testing and certification requirements and how such requirements would be 
implemented with regard to specific products under the CPSIA. 

 
 A table summarising the certification requirements for certain products pertaining to 

the CPSIA can be found at CPSC's designated webpage for CPSIA at: 
http://www.cpsc.gov/about/cpsia/reqstay.html. 

 
 As far as T&C products are concerned, testing and certification requirements with 

respect to the applicable rules, standards and bans are summarised in the table below: 
 

Rule, Standard or Ban 
and T&C Products 

Being Affected 

General Conformity 
Certification (GCC) 

Requirement for  
Non-children’s T&C 

Products1 

Certification based on 
Third Party Testing for 

Children’s T&C Products

Carpets and rugs – 
flammability standard 
(16 CFR2 parts 1630 
and1631) 

Yes.  Certification is required 
after 26 January 2011. 
 

Yes.  Certification is 
required for products 
manufactured after 
19 October 2010. 

 

                                                            

1  According to CPSIA, GCC is required for all consumer products which are subject to consumer product 
safety rules under the US Consumer Product Safety Act and any similar rule, ban, standard or regulation 
under any other Act enforced by the CPSC.  Unlike the third party testing requirement for children’s 
products, GCC can be issued by the US importer (for products manufactured outside the US) itself based 
on a test of each product or a reasonable testing programme. 

 
2  Title 16, Code of Federal Regulations. 
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Rule, Standard or Ban 
and T&C Products 

Being Affected 

General Conformity 
Certification (GCC) 

Requirement for 
Non-children’s T&C 

Products1 

Certification based on 
Third Party Testing for 

Children’s T&C Products

Vinyl plastic film –
flammability standard 
(16 CFR part 1611) 

Yes.  Certification is required 
after 26 January 2011. 

 

Yes.  Certification is 
required for products 
manufactured after 
19 October 2010. 

Wearing apparel –
flammability standard 
(16 CFR part 1610) 

Yes.  Certification is required 
after 26 January 2011. 

 

Yes.  Certification is 
required for products 
manufactured after 
16 November 2010. 

Children’s sleepwear –
flammability standard 
(16 CFR parts 1615 and 
1616) 

Not applicable. Yes.  Certification is 
required for products 
manufactured after 
17 February 2011. 

Mattresses – 
flammability standard 
(16 CFR parts 1632 and 
1633) 

Pre-existing certification 
requirement never stayed and 
still required.  GCC is required 
after 10 February 2010. 

Yes.  Certification is 
required for products 
manufactured after 16 
November 2010. 

Lead Paint on Children’s 
Products3 (e.g. T&C 
products with painted 
buttons, buckles, zippers, 
snaps, grommets, 
ornaments, or products 
with inks that coat the 
fiber, etc.) (16 CFR part 
1303) 

Not applicable. Yes.  Certification as in 
compliance with the 90 parts
per million (ppm) lead paint 
limit based on testing by 
accredited third party 
laboratory since 14 August 
2009. 

Ban on Lead-In-Paint 
in Paint and on 
Furniture 
(16 CFR part 1303) 

Yes.  Certification as in 
compliance with the 90 ppm 
lead paint limit based on a test 
of each product / a reasonable 
testing programme required 
after 10 February 2010. 

Not applicable (see “Lead 
Paint on Children’s 
Products” above). 

Total lead content in 
children’s products 
(e.g. T&C products 
with snaps, rivets, 
buttons, zippers, 
eyelets, etc.) (CPSIA 
Section 101) 

Not applicable. Yes.  Certification as in 
compliance with the 
100 ppm lead content limit 
based on testing by 
accredited third party 
laboratory required after 
31 December 2011. 

                                                            

3  "Children's product" is defined as "a consumer product designed or intended primarily for children 12 years 
of age or younger".  The statutory definition of "children's product" also specifies four factors that are to be 
taken into consideration when making a determination about "whether a consumer product is primarily 
intended for a child 12 years of age or younger".  For details of CPSC’s interpretation of “Children’s 
product”, please refer to CIC No. 471/2010 dated 18 October 2010. 
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Rule, Standard or Ban 
and T&C Products 

Being Affected 

General Conformity 
Certification (GCC) 

Requirement for 
Non-children’s T&C 

Products1 

Certification based on 
Third Party Testing for 

Children’s T&C Products

Phthalates 
(e.g. T&C products 
containing polyvinyl 
chloride (PVC), printed 
decorations, waterproof 
coatings, made of elastic 
material, etc.) 
(CPSIA Section 108) 

Not applicable. Stayed, until 31 December 
2011. 

 
 Traders are reminded that all T&C products must comply with the applicable 

consumer product safety rules and standards as defined in the CPSIA, the Consumer 
Product  Safety Act (CPSA) or similar rule(s), ban(s), standard(s), or regulation(s) 
under any other Act enforced by the CPSC. 

 
 (For details, please refer to Commercial Information Circular (CIC) No. 657/2009 

dated 29 December 2009 and CIC No. 109/2011 dated 14 February 2011.) 
 
 
(II) Testing and Certification for Lead 
 

Q2. What are the current limits for lead paint and lead content in T&C products and 
when will testing and certification be required? 

 
A2. On 14 August 2009, the limit for lead paint in T&C products was reduced from 

600 ppm to 90 ppm.  Any children’s T&C product that bears paint must be certified as 
in compliance with the 90 ppm limit after 14 August 2009 and the certification must 
be based on testing by a third party conformity assessment body listed on CPSC’s 
website as qualified to test for lead in paint.  For adult’s T&C products subject to the 
lead paint limits, GCC based on a test of each product or a reasonable testing 
programme is required from 10 February 2010. 

 
 The general limit for lead content in any accessible part of a children’s product was 

reduced from 600 ppm to 300 ppm, and further to 100 ppm on 14 August 2011. 
 
 Children’s T&C products must be certified by third party conformity assessment 

bodies as in compliance with the 100 ppm lead content limit after 31 December 2011. 
 

 The CPSC has prepared and posted lead requirements and guidelines to its website at 
http://www.cpsc.gov/about/cpsia/sect101.html.  

 
 (For details, please refer to CIC No. 240/2009 dated 12 May 2009, CIC No.658/2009 

dated 29 December 2009 and CIC No. 445/2011 dated 27 July 2011.) 
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Q3. Does the lead content ban apply to component parts of T&C products that are 
inaccessible by children (e.g. button covered with fabric)? 

 
A3. The lead content ban does not apply to component parts of a product that are not 

accessible to children (i.e., that cannot be touched by a small child’s finger).  A 
children’s T&C product with a lead-containing part which is enclosed, encased, or 
covered by fabric and passes the appropriate use and abuse tests on such covers, is 
regarded as inaccessible to a child unless the product or part of the product in one 
dimension is smaller than five centimeters. 

 
 (For details, please refer to CIC No. 410/2009 dated 11 August 2009.) 
 
 
Q4. Is there any products exempted from the lead content testing and certification 

requirement? 
 
A4. The CPSC determined that certain materials do not exceed the lead content limits, 

provided that these materials have neither been treated nor adulterated with the 
addition of materials that could result in the addition of lead into the product or 
material.  If all accessible parts of a children’s T&C product consist of such materials, 
the product does not need to be tested or certified as in compliance with the lead 
content limits. 

 
 Textiles exempted from testing and certification requirements are those consisting of: 
 

(i) natural fibers (dyed or undyed) including, but not limited to, cotton, kapok, flax, 
linen, jute, ramie, hemp, kenaf, bamboo, coir, sisal, silk, wool (sheep), alpaca, 
llama, goat (mohair, cashmere), rabbit (angora), camel, horse, yak, vicuna, qiviut, 
guanaco; or 

 
(ii) manufactured fibers (dyed or undyed) including, but not limited to, rayon, azlon, 

lyocell, acetate, triacetate, rubber, polyester, olefin, nylon, acrylic, modacrylic, 
aramid, spandex. 

 
 However, textiles with after-treatment applications including screen prints, transfers, 

decals, or other prints are not exempted from testing and certification requirements. 
 
 (Details of CPSC’s determination are set out in CIC No. 440/2009 dated 

27 August 2009.) 
 
 

Q5. How should I draw component samples for the testing and certification as in 
compliance with the lead paint and lead content limits required under CPSIA? 

 
A5. In general, certification of children’s products must be based on testing of samples of 

the final product, in the same condition as it would be in when sold to a consumer, or 
samples that are “identical in all material respects”. 

 
 The CPSC announced on 28 December 2009 an interim enforcement policy that 

allows a domestic manufacturer or importer to certify compliance with lead limits for 
each type of paint used on and each accessible component of a product.  The CPSC 
intends to issue final rules addressing (a) when certification may be based on testing 
of lead paint before they are applied to a product rather than scraped off the product, 
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and (b) when children’s products may be certified to lead content limits based on 
testing of components rather than the final product.  Until issuance of such rules, the 
CPSC will permit: 

 
 for (a), certification of a children’s product as being in compliance with the 

90 ppm lead paint limit if, for each paint used on the product, the domestic 
manufacturer or importer who certifies the product either (i) has obtained a test 
report from a recognised third party test laboratory showing passing test results 
for one or more paints used on the product; or (ii) holds a paint certificate from 
paint suppliers declaring that all the paint on the product complies with the 
90 ppm lead paint limit.  The paint certificate must be based on testing of a 
representative sample of one or more paints conducted by a recognised third 
party test laboratory. 

 
 for (b), certification of a children’s product as being in compliance with the 

100 ppm lead content limit if, for each accessible component of the product, the 
domestic manufacturer or importer who certifies the product either (i) has 
obtained a test report from a recognised third party test laboratory showing 
passing test results for one or more components used on the product; or 
(ii) holds a component certificate from the supplier certifying that a component 
complies with the 100 ppm lead content limit.  The component certificate must 
be based on testing of a representative sample of the component(s) by a 
recognised third party test laboratory. 

 
 (For details, please refer to CIC 658/2009 dated 29 December 2009 and 

CIC No. 445/2011 dated 27 July 2011.) 
 
 

Q6. While the fabric I use for manufacturing a garment is exempt from the lead testing, 
certain component parts (e.g. fasteners, buttons, etc.) are not.  Is third party testing 
and certification required? 

 
A6. Most fasteners, such as buttons, zippers, and screws, sold by themselves are not 

considered children’s products and would not have to comply with the lead limits or 
be certified.  However, the same fasteners must meet the lead limits and the relevant 
testing and certification requirements if they are used on a children’s T&C product. 

 
 Subject to CPSC’s final rules on component testing and the enforcements dates for 

testing and certification stipulated in Q2 above, you may either obtain a test report 
from a recognised third party test laboratory showing passing test results for the 
components used on the garment or request the supplier(s) of the component parts to 
provide certification based on third party testing to certify that such component(s) 
comply with the lead limits. 
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(III) Testing and Certification for Wearing Apparel 
 

Q7. Where can I find the flammability standards for children’s wearing apparel? 
 
A7. Title 16, Code of Federal Regulations (CFR), part 1610, Standard for the 

Flammability of Clothing Textiles, sets out minimum standards for flammability of 
clothing textiles under the US Flammable Fabrics Act. 

 
 (For details, please refer to CIC No. 242/2011 dated 26 April 2011.) 
 
 
(IV) Testing and Certification for Children’s Sleepwear 
 

Q8. Where can I find the flammability standards for children’s sleepwear? 
 
A8. Title 16 CFR parts 1615 and 1616, Standard for the Flammability of Children's 

Sleepwear, with Part 1615 covering children's sleepwear of size 0 through 6X and 
Part 1616 those of size 7 through 14 require that children's sleepwear, and fabric 
intended for such sleepwear, stop burning when the flame source is removed. 

 
 Children's sleepwear garments subject to the Standards must follow specific sampling 

plans and be tested for flammability performance at three stages of production: 
(1) fabric testing; (2) prototype testing in which seams and trims are tested; and (3) 
final product testing (also known as Garment Production Unit testing). 

   
 (For details, please refer to CIC No. 555/2010 dated 30 November 2010.) 
 
 

(V) Testing and Certification for Mattresses, Mattress pads, and/or Mattress sets for 
children’s use  

 
Q9. Where can I find the flammability standards for mattresses, mattress pads, and/or 

mattress sets for children’s use? 
 
A9. Title 16 CFR part 1632, Standard for the Flammability of Mattresses and Mattress 

Pads (FF 4-72, amended) and/or part 1633, Standard for the Flammability (Open 
Flame) of Mattress Sets set out the minimum standards for flammability of mattresses, 
mattress pads, and/or mattress sets under the US Flammable Fabrics Act. 

 
 (For details, please refer to CIC No. 371/2010 dated 19 August 2010.) 
 
 
(VI) Phthalates Ban 
 
Q10. What is the phthalates ban?  What kinds of children’s T&C products are subject to 

it? 
 
A10. With effect from 10 February 2009, the CPSIA permanently prohibits the 

manufacture, import, distribution, or sale of any children’s toy or child care article 
containing more than 0.1% of di-(2-ethylhexyl) phthalate (DEHP), dibutyl phthalate 
(DBP), or benzyl butyl phthalate (BBP).  It also prohibits on an interim basis child 
care articles or toys that can be placed in a child’s mouth containing more than 0.1% 
of diisononyl phthalate (DINP), diisodecyl phthalate (DIDP), or di-n-octyl phthalate 
(DnOP), until the CPSC determines whether to continue the ban. 
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 The phthalates ban is not applicable to most children’s T&C products because they 

are generally not considered children’s toys or child care articles.  However, certain 
children’s T&C products might contain phthalates and hence might require testing 
and certification.  CPSC needs to make determination on a case-by-case basis. They 
include: 
- products containing PVC or related polymers; 
- products with printed decorations, waterproof coatings or other surface treatments 

(e.g. bibs); 
- back coatings; 
- products made of elastic material (e.g. children’s sleepwear); and 
- dress or play costumes sold as part of a toy set. 

 
 As for phthalate testing, the CPSC believes that it should be limited to those plastic 

parts or other product parts which could conceivably contain phthalates (plasticized 
component parts).  While the phthalates ban has been effective since 
10 February 2009 meaning that products have to comply with the regulations 
including testing requirements, certification based on third party testing will be stayed 
until 31 December 2011. 

 
 The CPSC has prepared and posted phthalates requirements and guidelines to its 

website at http://www.cpsc.gov/about/cpsia/sect108.html.  
 

 (For details, please refer to CPSC’s Statement of Policy on testing of component parts 
for phthalates as reported in CIC No. 425/2009 dated 18 August 2009 and 
CIC No. 488/2011 dated 11 August 2011.) 

 
 
(VII) Tracking Label Requirement 
 
Q11. What is the “tracking label” requirement under the CPSIA? 
 
A11. Children’s T&C products and their packaging must include permanent, distinguishing 

marks, to the extent practicable, that will enable: (i) the manufacturer to ascertain the 
location and date of production of the product, cohort information (including the 
batch, run number, or other identifying characteristic), and any other information 
determined by the manufacturer to facilitate ascertaining the specific source of the 
product by reference to those marks; and (ii) the ultimate purchaser to ascertain the 
manufacturer or private labeler, location and date of production of the product, and 
cohort information.  The CPSC does not impose any uniform tracking label format, 
but expects manufacturers use their best judgment to develop markings that best suit 
their business and products. 

 
 The “tracking label” requirement applies to children’s T&C products (and packaging) 

manufactured on or after 14 August 2009, but not inventory made before that date. 
 
 The CPSC has prepared and posted tracking label requirements and guidelines to its 

website at http://www.cpsc.gov/about/cpsia/sect103.html.  
 
 (For details, please refer to CPSC’s Statement of Policy concerning tracking label 

requirements as reported in CIC No. 374/2009 dated 22 July 2009.) 
 

* * * * * 
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Note: The above FAQs are unofficial interpretations of various features of CPSIA and do 

not replace or supersede the statutory requirements of the US legislation.  While 
every effort is made to ensure the accuracy of the above information, the Department 
cannot guarantee this to be so and will not be held liable for any reliance placed on 
the same. 
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